DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Suhteellinen vaalitapa

Mitä meidän pitää tehdä vaalidemokratian lisäämiseksi?

​Suomessa on yleinen, yhtäläinen ja suhteellinen vaalitapa.

Paitsi että ei ole.

Ei läheskään.

Suomessa ei ole yleinen äänioikeus. Äänioikeus puuttuu juuri niiltä, joiden elämään kaikkein enemmän ja pitkäaikaisemmin vaikuttavat ne päätökset, joita vaaleissa valittavat kansanedustajat tekevät tai jättävät tekemättä.

Äänioikeus puuttuu 0 - 17 -vuotiailta.

Kaikilla muilla, siis 18 - noin 110 -vuotiailla se on.

Sanomme, että jokaisen ääni on arvokas ja huomioidaan.

Demokratia ei toteudu suhteellisessa vaalitavassa

Kuntavaalit olivat Itsenäisyyspuolueelle tärkeät, eikä tulosta voi pitää lainkaan huonona ottaen huomioon valmistautumisaika ja siitä johtuva ehdokkaiden pienehkö määrä. Kuukausi ei ole kovin kummoinen aika etsiä ehdokkaita, mutta onnistuimme siitä huolimatta löytämään 24 paikkakunnalle yhteensä 44 ehdokasta. Monilla paikkakunnilla ehdokkaita oli vain yksi, mikä ei ole suhteellisen vaalitavan maassa kovin toiveita herättävä lähtökohta. Jonkinlainen muutos tähän nykyiseen d’Hontin järjestelmään pitäisi saada, jos aidosti halutaan kaikkien vaaleissa menestyneiden ääni kuuluviin.

Kokoomus ratsastaa vahvoilla hevosilla

... Jossittelu on niin mukavaa, mutta turhaa - tulee kuitenkin vääjäämättä mieleen Sauli Niinistön kiistaton vetoapu Kokoomukselle eduskuntavaaleissa 2007 |1, jolloin Kokoomus nousi Jyrki Kataisen johdolla hallitukseen, ja alkoi kohtalokas vaihe Suomen kansalle ... Jossittelua, mutta kuitenkin.

...

~ http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005164859.html -

.

D'Hondtin surma*

Oletko joskus politiikkaa seuratessasi miettinyt, että kuka tahansa sattumanvaraisesti valittu tekisi tuon paremmin kuin nämä pellet? Olet saattanut jättää äänestämättä. Oletko joskus löytänyt vaaleissa ehdokkaan, joka puhuttelee sinua, mutta on ehdolla listalla, jolle et suin surminkaan antaisi ääntäsi? Olet saattanut äänestää vain puoluetta, joka ei ainakaan ole vastenmielinen. Oletko joskus harkinnut vaaleissa ehdokasta, joka on eduskunnan ulkopuolisen puolueen listalla? Olet saattanut äänestää perinteistä puoluetta, ettei äänesi mene kokonaan hukkaan.

Äänestämisen vaikeudesta

Tiedän tunteen. Ehdokkaiden joukosta on vaikea valita kelle sen yhden äänen antaisi. Annan muutaman vinkin miten sen löytää parhaiten ja pääsee edes jotenkin siitä piinavasta epävarmuuden tunteesta eroon, mikä monen äänestäjän takaraivossa jyskyttää: voiko muka äänestämällä vaikuttaa.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa heittää fraasivalikoimasta pysyvästi hus helvettiin sanonta ”en äänestä puoluetta, äänestän henkilöä”. Se on yksi valheellisimpia ja politikkaa taitamattomille suurin täysin vailla pohjaa oleva iskulause.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä