DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Saamelaisalueet

Etsimässä ratkaisua saamelaiskysymykseen

Yksi vähiten julkista keskustelua aiheuttaneita kohtia uuden hallituksen ohjelmassa on pyrkimys edistää ratkaisuiden löytämistä ns. saamelaiskysymykseen.

Otan tässä kantaa kahteen asiaan, jotka ovat pitkäaikaisia kiistakysymyksiä jopa saamelaisten itsensäkin keskuudessa.

1) Saamelaisuuden määritelmä

Saamelaiskäräjät kannattaa tiukkaa saamelaisuuden määritelmää, joka on paljon ahtaampi kuin ahvenanmaalaisuuden tai suomalaisuuden määritelmä. Sen mukaan saamelaisuus voidaan ansaita vain polveutumalla saamelaisista vanhemmista.

Sinunkin pöydässäsi syö saamelainen

Saamelaisaktivisti ja saamelaiskäräjien jäsen Aslak Holmberg kertomansa mukaan haluaa eroon valtiosta ja ilmeisesti luoda jonkinlaisen minarkistisen kylä- ja sukuyhteisöjen kollektiivin. http://liberalismi.net/wiki/Minimivaltio

Eli esimerkiksi Pohjoiskalotin tai  Suomen saamelaisalueista koostuva autonominen tai itsenäinen alue ei tulisi kyseeseen koska sen pyörittämiseen tarvitaan verotusta.

Nellimintie vihdoinkin

Nellimin tien korjausta on odotettu ja odotettu. Nyt korjausrahat, 10,4 miljoonaa euroa, saatiin viimeinkin. 

Kiitos kuuluu kyläläisille, jotka ovat jaksaneet tehdä töitä tien puolesta todella paljon.Olen ollut eduskunnassa nyt viisi vuotta ja minäkin olen saanut tiestä vaikka kuinka monta yhteydenottoa.

Suomalaisten ja saamelaisten oikeudet romutetaan vapaakauppasopimuksen vuoksi

Vapaakauppasopimusta (tai TTIP-sopimus) on neuvoteltu vuosikausia Euroopan ja USA:n välillä. Kyseessä on globaalin markkinatalouden ajama sopimus, jossa halutaan purkaa erilaisia ”kaupan ja kilpailun rajoitteita”, kuten asia hienosti ilmaistaan.

Mistä kaikesta rajoitteista vapaakauppasopimuksen avulla halutaan päästä eroon? Ja mitä Suomi on tekemässä näiden ”rajoitteiden poistamiseksi!”.

Uusi metsähallituslaki murskaa demokratian

 

Uusi Metsähallituslaki on tulossa ensi viikolla eduskunnan käsittelyyn ja päätettäväksi. Siihen liittyy minusta erittäin isoja periaatteellisia ongelmia.

Saamelaiskunnat hakemaan vapautusta pakkoruotsista

Saamen kielialueella ruotsinkielisiä on erittäin vähän - heitä enemmän on suomenkielisiä, saamenkielisiä ja vieraskielisiä. Silti siellä on pakkoruotsi, mikä on täysin järjenvastaista. Saamen kielialueen kuntien kannattaa ehdottomasti hakeutua hallituksen pakkoruotsittomuuskokeiluun.

Saamelaisalueet myytävänä

Irlantilainen kaivosyhtiö Karelian Diamond Resources kartoittaa timantinkaivuumahdollisuuksia Utsjoen alueella ja Tukes hyväksyi yhtiön varausilmoituksen keväällä. Varausilmoitus ei oikeuta kaivostoiminnan aloittamista mutta päätöksen mukaan kyseisellä alueella yritys saa tehdä tutkimusta sekä vähäistä näytteenottoa ja myöhemmin hakea laajempaa lupaa toiminnalle.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä