DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Omistusasuminen

Asumismenojen ero vuokralaisilla ja omassa asuvilla

OECD julkaisi eilen kuvaajaa ja juttua siitä, että Suomessa vuokralaisilla menee Norjan jälkeen eniten tuloistaan rahaa vuokralla asumiseen. Ero oli aika huomattava vuokralaisten ja omassa asuvien välillä, joten kaivelin Tilastokeskukselta lukuja menneiltä vuosilta.

Asumismenot ovat muuttuneet regressiivisiksi

"Jotain tartteis tehdä", mutta itsellä ei kyllä ole havaintoa mikä se jokin olisi.  Vuokrien kalleuteen näin syypääksi helposti huudellun ahneuden sijasta yleisen asuntojen hoitokulujen jyrkän kasvun.

 

Jakamistaloudessakin omistaminen on usein kannattavampaa kuin vuokraaminen

Aloin juuri lukea kirjaa jakamistaloudesta. Koska en halua tehdä kirja-arvostelua kirjasta, jonka lukeminen on kesken, en mainitse kirjan tai kirjoittajien nimeä tässä, mutta jo sen ensisivut ja sisällysluettelo palauttavat mieleen monia asioita, joita olen lukenut esimerkiksi robotti- ja muita yhteiskäyttöautoja, kimppakyytipalveluita ja lyhytaikaista asunnonvuokrausta koskevista artikkeleista.

Korkea vuokrataso luotiin jo 80-luvulla

Syitähän minä en tiedä, mutta ilmeisesti vuokrabisnes on hyvä bisnes, ja se on huomattu jo 80-luvulla, vuokrasäännöstelystä huolimatta.

 

Kuvaajassa on asuntojen hoitokulujen suhde vuokraan. Vaikka etenkin pääkaupunkiseudun tolkuttomista vuokrista on uutisoitu, niin ne ovat silti ihan samalla tasolla tuolla mittaustavalla mitä koko maassa. Vuokrataso on ollut tällä uuden normaalin tasolla viimeiset 25 vuotta.

 

Suomalainen asuntopolitiikka suosii hyväksikäyttäjiä!

Kelan uusi pääjohtaja, Elli Aaltonen, on tuonut huolensa asumistukien räjähdysmäisestä kasvusta.

Hänen päätelmänsä oli, että viimeaikojen irtisanomisten ja työttömiksi jääneiden tarve, on seuraus ja syy asumistukimenojen kasvuun. Korviini särähti, että Elli on edeltäjänsä, Liisa Hyssälän pitkäaikainen ystävä ja työkumppani. Heillä onkin vuosien kokemus suomalaisesta sosiaalipolitiikasta.

Kaksi keskutalaisnaista (tosin Elli Aaltonen ei tunnistaunut keskustalainen, mutta läheltä liippasi) - molemmat veronmaksajien rahoilla vaurastuneita ns. asiantuntijoita.

Opiskelemista ja opiskelijan asumista tuetaan aivan riittämättömästi

Opiskelijan asema on tämän päivän Suomessa melko kurja verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ihmisryhmään. Opintotuki on riittämätön tukemaan opiskelijan elämistä, asumista ja opiskelemista. Usein julkisessa keskustelussa unohdetaan, että opiskeleminen on rankkaa työntekemistä, josta on ansaittua saada asianmukainen korvaus.

Omistusasuminen ei kannata enää

Ostin asunnon kuvitellen, että nyt en maksa vuokraa, vaan omaa. Laskin jopa, että suoraan euroissa lähes minkä tahansa omistaminen on pidemmän päälle kannattavaa, kuin edes yksiön vuokraaminen, jonka vuokra on korkeampi kuin vastikkeet+korot käytännössä aina. Vaan ei ole.

Vuokratukien kasvu hukuttaa Suomen talouden

 

Yksi kiivaimmin kasvava menoerä valtiontaloudessa ovat erilaiset asumistuet. Valtio on tälle vuodelle budjetoinut 1653 miljoonaa euroa erilaisiin asumistukiin, yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajien asumistukeen ja opintotuen asumislisään.  Vuoden 2011 budjetissa samoihin tarkoituksiin osoitettiin 1200 miljoonaa, joten vuosittainen kasvu on todella rajua. Jos kasvu jatkuu edelleen samaa vauhtia, muutenkin vaikeuksissa oleva valtiontalous ei tule sitä kestämään.

Meriläisen olennainen pointti, AY-populistinen johtopäätös & toimimaton ratkaisu

Rosa Merilälinen kirjoitti maanantaina Helsingin Sanomissa kuvaavasti suurista riskeistä, joita tavalliset työntekijät joutuvat nyky-yhteiskunnassa kantamaan:

Joku omistaa asuntosi - ihmeellinen inertia

Kollegan päätellessä opintojaan 1980-luvulla hän totesi perheellään olevan puolen vuoden ikkuna Arava-omistusasuntoon. Ikkunan alussa hän tuli valmistuttuaan luottokelpoiseksi ja sen lopussa olisi jo ansainnut liikaa Arava-rajoihin.

Itse en perhepoliittisesti tuohon ikkunaan osunut vaan sain hankkia niin sanotun kovan rahan asunnon, mikä pitikin minut poissa muilta kulutusmarkkinoilta pitkään. Korkovähennyksestä sain minäkin nauttia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä