DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta NAFTA

Mitä uudistettiin kun Pohjois-Amerikan vapaakaupasta neuvoteltiin?

USA, Meksiko ja Kanada neuvottelivat uuden Naftan/Tlcanin. Tässä artikkelissa selitän 1) Naftan historiallisen taustan etenkin Meksikon ja USA:n suhteiden valossa ja 2) alkuperäisen Naftan ”tosiolemuksen” ja vaikutukset. Sitten tarkastelen 3) uudelleenneuvotteluja ja niiden tuloksia. Lopussa pohdiskelen 4) entäpä jos -tyyliin.

NAFTA on USA:lle tärkeä ”polttoaine” – Trump ei ehkä tiennyt sitä?

Tammikuun 20. alkaa Trumpilla 100 päivän etusuora, jolla luodaan edellytykset presidenttikauden menestykseen neljän vuoden ratakierrokselle. Yksi Trumpin vahvoista vaaliteemoista oli NAFTA:n (North American Free Trade Agreement) purkaminen ja uudelleen organisointi. Voi olla, ettei Trumpille globaalien teollisuusverkostojen toimintatavat ole kovinkaan tuttuja. Uusien työpaikkojen syntyminen voi pahimmillaan muuttua työpaikkojen katoamiseksi ja aiheuttaa myös pääomien pakoa.

Vapaakauppaa kansalaisten elinoloja vastaan

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat on pitkään käyneet neuvotteleluita vapauttaakseen viimeisiä keskinäisten kaupan esteitä. Tähän asti salassa. Suurin osa meidän kansanedustajista on kannattanut sitä perustelunaan ”se tuo työpaikkoja ja sitä kautta kasvattaa elintasoa.” Ainakin minusta nämä perustelut kuulostavat ontoilta. Tavalliselle ihmiselle se näkyy hieman raadollisemmalta. Vapaakauppa kurjistaa elinolosuhteita, jos ei heti, niin kuitenkin joidenkin vuosien kuluessa se johtaa palkkojen ja muiden etuuksien kiihtyvään leikkauksiin ja sitä kautta se luo kurjuuden automaatin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä