*

DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Murha

Turun puukotus ei ehkä olekaan terroristinen teko

Turussa jokin aika sitten tapahtunutta kahden ihmisen kuolemaan ja kahdeksan ihmisen haavoittumiseen johtanutta puukotusta on tutkittu terroristisena tekona. Poliisi on ottanut asiaa tutkiessa kiinni useita henkilöitä jotka ovat olleet pidätettyinä eripituisia aikoja. Viimeinenkin on nyt jo vapautettu eikä heistä ketään epäillä osallisuudesta Turun puukotustapaukseen.

Turun tapaus: vieläkö pitää olla järkyttynyt?

Pidän itsenä melko tunteikkaana ja empaattisena ihmisenä. En kuitenkaan kokenut Turun tapausta järkyttävänä. En siis noista puukotuksista järkyttynyt.

Erään sivistyssanakirjaja mukaan järkyttyminen tarkoittaa: kokea äkillinen, voimakas yllätyksenpelon, inhon tai muu kielteinen tunne

ILO:n 106. yleiskokous (osa 9)

Guatemala – C87 ammatillinen Järjestäytymisvapaus ja ammatillisen järjestäytymisoikeuden suojelu

Kunniamurhat Suomessa sallitaan toistaiseksi

Suomessa tehdään muutama ns. kunniamurha joka vuosi. Asiasta on kirjoittanut ainakin Olli Porra blogissaan jota blogia minä olen liiankin ahkerasti kommentoinut. Vähän vastaavaa asiaa sivusin hiljattain kun kirjoitin väkivaltaisen käyttäytymisen sallittavuudesta.

KANSAN OIKEUSTAJU?

Myönnän: minuakaan ei järkytä

Olen televisioajan ihminen. Koko elämäni ajan olen voinut nähdä kuvia maapallolla tapahtuvista raakuuksista. Pystyn välittömästi palauttamaan mieleeni kuvaa 60-luvulta asti uutisoiduista murhista ja massamurhista. Olen oppinut todellisuutta.

Moni varmaan ajattelee, että sydämetöntä. Mutta se ettei järkyty tai millään lailla ylläty, ei merkitse sitä, että ei tuntisi empatiaa läheisensä menettäneitä ihmisiä kohtaan. Tunnen. 

Maailma on tällainen. Enkä tunne olevani kovinkaan kyyninen.

 

"She made a difference"

Vaikka Jo Cox oli vähän toisella puolella politiikassa kuin minä, ja vaikka hän olikin suhteellisen nuori politiikassa,  hänen työtään täytyy ihailla. Hän on ollut  innoituksena tuhansille pikkutytöille Britanniassa.  Jo Cox meni ensimmäisenä suvustaan yliopistoon opiskelemaan, oli mukana avustusjärjestössä , ja päätyi lopulta parlamentin jäseneksi. Sielläkin hän niitti kunniaa.  Cox oli pidetty Yorkshireläinen tyttö(lassie), jolla oli jalat maassa. Hän oli myös vaimo ja äiti.

Tragediaa tunnistamaton kansa kuolee oman käden kautta

Haluaisin muistuttaa, millä tavalla maailman luonteeseen kuuluva epäreiluus ilmenee. Nimittäin itsemurha on huomattavasti yleisempi kuolinsyy kuin murha. Vuonna 2013 Suomessa henkirikoksen uhriksi joutui 79 ihmistä, kun taas itsemurhia todettiin 887 kpl - mikä ei sekään ole historiallisesti korkea luku, vaikka liian korkea onkin.

Murhien lokakuu

Murheellinen murhien lokakuu lähestyy loppuaan. Surua ja murhetta, mutta myös selkeää välinpitämättömyyttä hädän edessä.

Kaikki uhrit ovat liikaa, mutta suurempi tuska taitaa silti olla itse murhaajalla.

Mitä tapahtuu yhteiskunnan järjestelmässä, tai siis mitä ei tapahdu, kun tuollaisia tapauksia tulee noinkin paljon Suomessa julkisuuteen.

Kuinka paljon jää esimerkiksi myrkytyksiä, tai nokkakolareita kokonaan murhatilastoon merkitsemättä?

Tai kuinka paljon vanhuksia hönötetään, tarvitsematta heitä koskaan edes tappaa.

Kokoomusnuoret ja Jussi Korhonen joron jäljillä?

Heikkotasoisen tai kyseenalaisen journalistisen etiikan kohtaaminen aiheuttaaa joko kiusallista myötähäpeää tai pahaa mieltä.

Oikeus ja kohtuus kateissa Suomessa?

Järjettömistä, vailla mitään syytä tehdyistä ja äärimmäisen raaoista murhista elinkautiseen tuomittuja vapautetaan alle 20 vuoden vankeuden jälkeen. Nämä murhaajat ehtivät tällä toimintatavalla istumaan kolme elinkautista elämänsä aikana.

 

Löytyykö Suomesta yhtään ihmistä, jonka oikeudentajuun mahtuu, että elinkautinen on alle 30 % ihmisen odotettavissa olevasta eliniästä?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä