DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Hoitokustannukset

Miksi minä maksan sinun virheestäsi?

Suomessa on lait joita jokaisen pitäisi noudattaa, tai ainakin pyrkiä noudattamaan, aina kun se on mahdollista. Joskus toki voi tulla eteen tilanne jossa lakia on pakko rikkoa. Lähtökohtaisesti tilanteet kuitenkin lienevät sellaisia, että jokaisen on mahdollisuus lakia noudattaa?

Palkkaharmonisaation ongelmat sote-uudistuksessa

Kuntatyönantajat (KT) julkaisi 6.4.2018 tiedotteen, jossa se vaati julkisen puolen palkkojen harmonisointia sote-uudistuksen yhteydessä kunkin tehtävänimikkeen mediaanin tasolle. Harmonisaatio pitäisi KT:n mukaan tehdä sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolakiin lisättävällä erillissäännöksellä. Syynä KT:n vaatimukseen on, että sen arvion mukaan sote- ja maakuntauudistukseen sisältyvä henkilöstön siirtyminen kunta-alalta maakuntiin sekä niiden liikelaitoksiin ja yhtiöihin kasvattaa julkisen sektorin palkkakustannuksia ennakoitua enemmän.

Saako terveysasema Pörriäiselle platinakortin?

Tulevatko kaikki olemaan samalla viivalla yksityisille toimijoille vai onko sotesetelin kupeeseen lisäpalveluista maksava asiakas etuoikeutettu? Tämä ajatus on monesti tullut mieleeni erityisesti sen jälkeen, kun erityissairaanhoidon kirurgiset operaatiot on ujutettu mukaan valinnanvapausmalliin.

Tekonivelleikkausten määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi

Sote-karnevaalin hinta

Oikeustieteen kirjat ovat paksuja ja niissä on vähän kuvia. Opiskellessani alaa 1980-luvulla Turussa tapani oli lukutauolla lähteä tutkimaan pääkirjaston uutuushyllyn viihteellisempiä teoksia. Eräällä kerralla käsiini osui ranskalaisen historioitsijan Emmanuel Le Roi Ladurien kirja ”Le Carnaval de Romans” tuoreena englanninkielisenä painoksena. Kirja kuvaa 1500-luvun ranskalaisen pikkukaupungin karnevaalia, jossa narrit ottavat kaupungissa vallan ja virkamiehet laitetaan ilveilijän asemaan. Kunnon karnevaalissahan roolit vaihtuvat ja asiat tehdään väärin päin.

SOTE:n valinnanvapausmalli ei ole vapaata kilpailua

Kokoomus pyrkii tuomaan esille kuinka vapaa kilpailu tuo kustannussäästöjä. Vapaa kilpailu usein näin tekeekin, mutta valinnavapausmallin mukainen toiminta ei ole vapaata kilpailua. Ymmärtääkseni kaikille palveluntarjoajille maakunnan maksama hoitopaketin hinta on sama jokaiselle. Silloin ei oikeastaan kilpailuteta, vaan kysytään haluatko tuottaa näitä palveluita tähän hintaan. Miten tuo hinta sitten koitetaan määritellä on sitten minulle vielä arvoitus.

Harha terveydenhuollon kustannuksista, valtion menot 10% Ruotsia pienemmät

Erikoisesti on onnistuttu luomaan mielikuva siitä, että Suomi kuluttaisi terveydenhuoltoon enemmän rahaa kuin muut Pohjoismaat totuuden ollessa päinvastainen. Sari Sarkomaan blogissaan linkkaaman THL.n tutkimuksen mukaan Suomessa julkisen rahoituksen määrä on noin 10% pienempi kuin Tanskassa ja Ruotsissa sekä kuutisen prosenttia pienempi kuin Norjassa. Lisäksi siellä käytetään enemmän rahaa terveydenhuoltoon suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisille

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus tulee ehdottomasti toteuttaa heti tulevalla eduskuntakaudella. Kuntien kantokyky ei tule riittämään palvelujen järjestämiseen yksinään. Nyt terveet "suuret ikäluokat" tulevat tarvitsemaan tulevina vuosina yhä enemmän palveluja, mielentervysongelmat myös kasvavat etenkin nuorissa ikäluokissa ja eriarvoisuus edelleen lisääntyy ja sen myötä myös terveyserot.  Palveluja täytyy keskittää ja tehdä yhdessä.

Lääkkeistä markkinoinnilla tehokkaita – tapaus essitalopraami

Suomen lääkelaitos Fimea julkaisi viime vuonna  kahden SSRI-masennuslääkkeen, essitalopraamin ja sitalopraamin arviointikoosteen (Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 6/2013 ).

Vanhukset kaatopaikalle lähivuosina(ko) ?

Ei voi, kuin huolestuneena kysyä, että mitä tapahtuu lähivuosina vanhuksille, jotka eivät enää pysty kotonaan asumaan ?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä