DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Kaikki blogit puheenaiheesta Asumisen tuki

Kela on väärässä, asumistuki on moolokin kita

Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjottaa asumistuen vaikutuksesta vuokriin (http://blogi.kansanelakelaitos.fi, 13.3.2017) - hänen mielestään asumisen tuet eivät ole syynä vuokrien nousuun.

Honkanen osoittaa kirjoituksessaan, kuinka opiskelijoiden vuokrat ovat merkittävästi nousseet välillä 2011-2017, vaikka opintotuen asumislisä ei ole juurikaan noussut.

Asumisen tuet vaikuttavat epäterveesti asuntotarjontaan

Puolitoista vaalikautta sitten suorittamani laskelman perusteella pelkästään Helsinkiin syydetään asumisen tukia satoja miljoonia vuodessa. Kaikki tämä on sellaista markkinaehtoisuuteen puuttumista, jolla ensisijaisesti vuokratasot ja toissijaisesti asuntojen hinnat nousevat.

Yrittäjä, muista hakea yleistä asumistukea

Liian vähälle huomiolle on jäänyt Kelan uusi linjaus, jossa yrittäjän tuloiksi Kelan tulovalvonnassa katsotaan ainoastaan yrittäjän YEL-työtulo. Tämä tarkoittaa, että yrityksestä voi nostaa palkkaa vaikka miljoonan, ja on kuitenkin oikeutettu yleiseen asumistukeen, jota riittävän suurilla asumismenoilla saa pääkaupunkiseudulla 393,60 €/kk. Huvittavinta on, että Kelan lakimiehen mukaan järjestelmä on tehty tällaiseksi tarkoituksella.

Valtion kassa tyhjenee VVO:n, SATO:n ja Asumissäätiön lakisääteisestä lypsystä!

Suomalainen asumiskulttuuri on käännekohdassa. Kansalaisten sietokyky etsii rajojaan. Omistusasumisen suosiminen on jatkunut kauan, kymmeniä vuosia. Nuoret ovat tarttuneet ASP -täkyyn, jonka avulla on mahdollistunut oman asunnon kivijalka. Arava -asuntobuumi toteutui 1960 - 70 luvuilla, jolloin kotinsa saattoi rakentaa pienen alkupääoman turvin. Onnellisia he, jotka tuon mallin ehtivät saada kotinsa perustamiseen.

Vuokratukien kasvu hukuttaa Suomen talouden

 

Yksi kiivaimmin kasvava menoerä valtiontaloudessa ovat erilaiset asumistuet. Valtio on tälle vuodelle budjetoinut 1653 miljoonaa euroa erilaisiin asumistukiin, yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajien asumistukeen ja opintotuen asumislisään.  Vuoden 2011 budjetissa samoihin tarkoituksiin osoitettiin 1200 miljoonaa, joten vuosittainen kasvu on todella rajua. Jos kasvu jatkuu edelleen samaa vauhtia, muutenkin vaikeuksissa oleva valtiontalous ei tule sitä kestämään.

Joku omistaa asuntosi - ihmeellinen inertia

Kollegan päätellessä opintojaan 1980-luvulla hän totesi perheellään olevan puolen vuoden ikkuna Arava-omistusasuntoon. Ikkunan alussa hän tuli valmistuttuaan luottokelpoiseksi ja sen lopussa olisi jo ansainnut liikaa Arava-rajoihin.

Itse en perhepoliittisesti tuohon ikkunaan osunut vaan sain hankkia niin sanotun kovan rahan asunnon, mikä pitikin minut poissa muilta kulutusmarkkinoilta pitkään. Korkovähennyksestä sain minäkin nauttia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä