DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Helsinkiin ei enempää pakolaisia kuin se pystyy vastuullisesti hoitamaan

Kaupungin maahanmuuttoyksiköstä on lähtenyt alkuvuoden runsaan parin kuukauden aikana yli kahdeksan työntekijää, ja yksikössä painetaan tällä hetkellä hommia vajaamiehityksellä. Sosiaalityöntekijöistä puuttuu kolmannes ja sosiaaliohjaajista viidennes. Yksikön työntekijöiden paine on kestämätön ja moni on jaksamisen rajoilla.

Yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkainaan jopa 160 asiakasta, joista osa perhekuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheet saattavat joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta kotouttajien yhteydenottoa, minkä aikana lapset eivät ole päässeet kouluun eivätkä aikuiset opiskelemaan suomea.

Vika ei ole tekijöissä, jotka tietojeni mukaan ovat hyvin motivoituneita ja sydämen asialla. Heitä on yksinkertaisesti liian vähän pakolaisstatuksella Helsinkiin otettavien ihmisten määrään ja tarpeisiin nähden. Maahanmuuttoyksikön työntekijät ovat lähettäneet vetoomuksen kaupungin päättäjille tilanteensa takia. Ei voi kuin ihmetellä, miksi heitä ei kuulla.

Kun kotouttamista tarvitsevia ihmisiä otetaan Helsinkiin, heidän kotouttamisensa täytyy hoitaa hyvin, mieluiten erinomaisesti, sekä aikataulun että sisällön osalta. Myös kotoutumisen seurantaan pitää löytyä resursseja. 

Oudointa tilanteessa on, ettei syy voi olla taloudellinen, koska valtio maksaa käytännössä lähes kaikki kulut ensimmäiset kolme vuotta. Kaikkien riittävän suurten kuntien ja kaupunkien olisi osallistuttava näihin talkoisiin, myös Helsingin, mutta vain siten, että se on oikeudenmukaista kaupungissa jo asuville sekä uusille tulokkaille.

Jos kotouttaminen laiminlyödään, seuraukset voivat olla hyvin kauaskantoiset ja ne vaikuttavat koko yhteiskunnan turvallisuuteen - Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä epäonnistumisista. Jos päättäjillä ei ole halua hoitaa kotoutusta, ei pidä ottaa vastaan kotoutettavia. 

Kirjoitan blogini Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan jäsenenä, kaupunginvaltuuston varajäsenenä ja kunnallisvaaliehdokkaana, en poliisina. Kirjoituksessa viitatut tiedot olen hankkinut kaupunkilaisena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tähän saakka olemme saaneet kuulla, miten hienosti maahanmuutto ja kotouttaminen sujuvat, muutamaa valitettavaa yksittäistapausta lukuunottamatta. Eikö asia siis ollutkaan niin?

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

Viljami, hyvä provosointiyritys. Suosittelen, että luet vielä toisen kerran blogini, ehkä se avautuu sinulle silloin paremmin.

Käyttäjän ViljamNyman kuva
Viljam Nyman

"ei enempää pakolaisia" = rasisti. deal with it

t. rasmus-ryhmän kunniajäsen

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #20

Kiitos Viljami, toit minulle hymyn huuleen muuten niin valjuna aamuna.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Jos kotouttaminen laiminlyödään, seuraukset voivat olla hyvin kauaskantoiset ja ne vaikuttavat koko yhteiskunnan turvallisuuteen - Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä epäonnistumisista. Jos päättäjillä ei ole halua hoitaa kotoutusta, ei pidä ottaa vastaan kotoutettavia."

Tässä on kyllä perää. Toisaalta on myös muistettava, että kaikki maahanmuuttajat eivät haluakaan kotoutua. Monet eivät halua omaksua kantaväestön tapoja, ja he elävät mieluimmin omissa yheisöissään haluamatta luoda kontakteja kantaväestön kanssa. Esimerkiksi ei sallita naisten pukeutuvan täkäläiseen tapaan, eikä sallita tyttöjen seurustelevan kantaväestöön kuuluvien kanssa. Pakkokotouttaminen ei ole mahdollista.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ainakin, jos Vihreiden, Demareiden, RKP:n ja Vasemmiston agendasta on
jotain käsittänyt, niin näitä pitää ottaa vielä monikerroin lisää ja
suomalainen sosiaaliautomaatti kaikille tulijoille, entisille ja uusille
halukkaille vapaasti käyttöön.

Toisaalta, jos diktaattoriksi havittele Erdogan saa herätyksen ja purkaa
pakolaissopimuksen, niin sinisilmäisten hyväntekijöiden haaveista tulee
hyvinkin pian todellisuutta. Voidaan pelastaa jatkossa Turkkikin ja sen
pakolaiset, kun Erdoganilla menee sukset ristiin omien kansalaistensa
kanssa. Koska YK:n ihmisoikeussopimukset ja pakolaissopimukset johdan-
naisineen meidät siihen velvoittavat - ainakin Angela Merkelin mielestä.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Venäjällä ei taideta juurikaan panostaa kotouttamiseen, ja silti sieltäkin on pyrkinyt suomeen kuulemma sujuvasti venäjää puhuvia siirtolaisia lähi-idästä.
Ainoastaan pakkokotiuttaminen on mahdollista, ja kaikki muu on rahan haaskausta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kokoomus on Helsingin suurin puolue. Ette halunneet antaa sosiaalipuolelle tarpeeksi resursseja huolehtimaan edes paikallisista asunnottomista. Ei asuntolapaikkoja, ei matalan kynnyksen asuntoja, ei tarpeeksi sosiaalityöntekijöitä, ei mitään.

Homma oli tasan sama ennen pakolaisaaltoa, sen aikana, ja sen jälkeen. Kyse on vain rahasta, on aina ollut, ja viime kädessä se on sinun puolueesi jolla on verta käsissään.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ja siis meinaan sitä, että auttamalla ihmisiä säästetään rahaa. Auttamalla jättämällä tehdään samoista ihmisistä ongelma, josta tulee aina vain lisää kustannuksia.

Itse näen suurimpana ongelmana sen "tiettyjen" hyväosaisten mentaliteetin, että huono-osaisuus on oma vika ja sääli on sairautta jne.

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

Ville, valtio maksaa käytännössä pakolaisten kulut kaupungille ensimmäiset kolme vuotta. Siitä ei siis voi olla kyse.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miten sitten työntekijöille "ei saatu varmistettua rahoitusta ajoissa"? Jos rahat olivat kuitenkin valtiolta tulossa maksuun, niin jokin tässä on mättänyt kaupungin puolella ja pahasti.

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein Vastaus kommenttiin #17

Juuri sitä asiaa minä tässä blogissani ihmettelen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #18

Blogistasi päivällä julkaistu uutinen on yhä Uuden Suomen suosituin, ja kommenteissa puhutaan "loisista", "partalapsista", "unelma porukasta" jne. täysin itse asian vierestä, eli ainakin noille syötti maistui:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/216425-outo-irtis...

Merja Kangas

Kuullostaa normityöpaikalta. Lastensuojelu ja vanhusten kotihoito ja viimeisimpänä Kela ovat jo tottuneet tähän uuteen työtahtiin, eihän se virastoaikojen mukaan voi toimiakaan. Yksityisellä sektorilla on jo vuosia jatkettu töitä vapaa-ajalla ilman ylityökorvausta. Ihan vaan työn ilosta, että saisi pitää työpaikkansa. Kun jo 1,6 miljoonaa suomalaista asuu Uudellamaalla, löytynee sieltä myös alan koulutuksen hankkineita työttömiä, joita voi palkata 9€:lla töihin. Vai onko heillä vaadittava virkaruotsi todistamatta. Onhan se mahdotonta kotoutustöitä tehdä, jos ruotsinkieli ontuu. Toisaalta, liikaa on Helsingin ihanuutta ylistetty, totta kai kaikki haluavat muuttaa sinne, halusi Helsinki tai ei. Suurkaupungeissa asuneille tulijoille maan muut kaupungit parinsadantuhannen asukasmäärineen ovat maalaiskyliä, missä voi joutua silmätikuksi ihonvärin perusteella (paitsi Vantaalla) ja siihen pakottaminen olisi rasistista. Kyllä te siitä urakasta selviätte, järjestäkää taukojumppaa ja virkistysretkiä ja värvätkää vapaaehtoistyöntekijäystäviä kotoutettaville, kielitaito kohenee nopeammin. Onhan teillä Helsingissä paljon toreja rautatientorin jatkoksi. Voimia ja tsemppiä työntekijöille. Täällä lännessä iloitsemme kotoutettavien puolesta, kun heillä on mahdollisuus asua Helsingissä, mihin meillä suomalaisilla ei ole varaa. Jos oikein huonosti käy, aina voidaan palauttaa joku Åbo pääkaupungiksi.

Reima Malkia

Suurinosa turvapaikanhakijoista haluaa juuri Helsinkiin ja suurempiin kaupunkeihin, Pienelle osalle kelpaa eläminen pienemmällä paikkakunnalla.
Ottaen huomioon Suomen suuri työttömyys ja myös Suomen asunnottomat ihmiset niin meidän resurssit ovat todella rajalliset ja pienet ottaa suuriamääriä turvapaikanhakijoita.Yhdellekkään hakijalle ei kelpaa pelkkä turvapaikka,sitten yksi asia on pielessä avustusjärjestöt vievät useaan maahan esim.käytettyjä vaaatteita, mutta Suomeen saapunut turvapaikanhakijalle ei käytetyt vaatteet kelpaa uskontoon vedoten.Mielestäni aika ristiriitaista!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Viranomaisten pitäisi jollakin säällisellä tavalla estää pakolaisten pyrkiminen hesaan, maakunnista häviää pakolaiset ennen kielikurssien käymistä ja monet yritykset koettaa kotiuttaa pakolaisia, valuvat viemäriin. Tästä virrasta Pääkaupunkiseudun asuntojonot pitenevät ja gettoalueet muodustuvat aivan itsestään. Mkielestäni pakolaisen pitäisi pystyä esittämään työsopimus oikeudesta muuttaa maakunnan VOK:sta Helsinkiin. Yksinkertainen sääntö muuttovirran katkaisemiseksi.

Käyttäjän fennopower kuva
Reino Mustonen

Helsinki on nimenomaan oikea osoite maahan päästetyille pakolaisille. Poliittisesti pakolaismyönteiset poliitikot ovat juuri pääkaupunkiseudulta joten sijoitus ja haittavaikutuksetkin täytyy kohdistua samalle alueelle. Lienee helppo olla humaani kunhan ei itse tai lähipiiri siitä joudu kärsimään.

Kimmo Tallqvist

Oikein Dennis, ei pitäisi ottaa mutta tässä on päättömän pakolaispolitiikan epäonnistunut päätepiste ja huonot sopimukset ja laki velvoittavat.
Ensin maahan lappaa kymmeniä tuhansia muka turvapaikanhakijoita salakuljettajien toimesta jotka käyttivät törkeästi hyväkseen sekä kansainvälisten sopimusten porsaanreikiä että itse salakuljetettuja katteettomin lupauksin.
SPR ja Vokit rahastivat aikansa maakunnissa ja nyt ongelmat siirtyvät pääkaupunkiseudulle koska oleskeluluvan saaneella on vapaa liikkuvuusoikeus suomessa ja aiempien tutkimusten mukaan valtaosaa tulijoista hakeutuu ennemmin tai myöhemmin suuriin asutuskeskuksiin pahentamaan jo olemassa olevaa asuntopulaa.
EU:n surkeat sopimukset ja jäsenvaltioiden omavaltaiset tulkinnat sopimuksista ja sooloilut pakolaiskriisissä ovat pääsyyllisiä vallitsevaan tilanteeseen.
Kaikki muut maat vaan ei mallioppilas Suomi vetävät kotiinpäin Oman etunsa nimissä ja lopputulemana on vain sekalainen kaaos eikä mikään EU:n pakolaispolitiikka.
Yhtenäisyyttä siitä nyt vain ei ole.
Surkuhupaisaa tilanteessa on se että kaikki ne sadat miljoonaat joilla tätä farssia pyöritetään on poissa aidoilta sotaa pakenevilta pakolaisilta koska turvapaikanhakija ei ole sama asia kuin pakolainen.
Itse akuuteilta taistelualueilta suomeen on pyrkinyt vain kourallinen ihmisiä kokonaismäärään nähden.
Albaanit olivat turvapaikkaturismista räikeä esimerkki ja poliisit palauttivat heidät pakkokeinoilla takaisin
Suomi laiminlöi myös kahdenvälisten palautussopimusten solmimisen muista pohjoismaista poiketen Joten sitä sait mitä tilasit.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mikään voimassaoleva sopimus ei muuten vaadi vastaanottamaan kaikkia tyyppejä, jotka "ovat hukanneet passinsa". Kun heitä lampsi Tornionjoen yli 2015, olisi Suomen rajavalvonnan olisi kuulunut käännyttää kaikki takaisin Ruotsiin, Dublinin sopimuksen mukaan. Siinä sopimuksessahan lukee, että turvapaikkaa on haettava ENSIMMÄISESTÄ vastaantulevasta turvallisesta maasta. Siis siinä lukee "on haettava", ei "voi hakea, jos se tuntuu hyvältä bisnekseltä". Vai eikö Ruotsi olekaan turvallinen? Eikä Tanska, ei Saksa, ei Itävalta, ei ...? Dublinin sopimusta ei ole noudatettu.

Eikä Suomen lakikaan pakota antamaan loputonta elatusta kenelle hyvänsä tuntemattomalle, joka tallustelee rajallemme ja mutisee "asylum". Passintarkastuksen jälkeen he ovat tervetulleita tänne turisteina, jos tulevat turvalliseksi katsotusta maasta. Jos passia ei ole, noh... siitäkin on varmasti säännökset laissa.

Tämä järjettömäksi paisunut tulva on poliittinen päätös, jonka ovat tehneet suomalaiset päättäjät, aivan omasta halustaan ja omien tarpeittensa tyydyttämiseksi.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen
Käyttäjän PiiaKattelus kuva
Piia Kattelus

Hyvä kirjoitus, kiitos Dennis.

Toimituksen poiminnat