DennisPasterstein Tasokasta liikkumista

Hajota Rautatientorin leirit, Pekka Sauri

Helsingin keskustassa on jo toista viikkoa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä, johon apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin on syytä puuttua ensi tilassa.

Rautatientorin tienoosta on tullut ilta- ja yöaikaan jopa pelottava paikka. Syynä tähän on se, että turvapaikanhakijoiden puolesta ja heitä vastaan osoitetaan mieltä eri puolilla aseman aluetta. Kaikki sivullisetkaan eivät säästy huuteluilta.

Yötä päivää jatkuvat mielenosoitukset aiheuttavat melkoista haittaa ympäristölle, viihtyvyydelle ja turvallisuudelle. Osa mielenosoittajista käy tarpeillaan jääkentän kahvilan kyljessä. Luistelukenttä ja kahvila kärsivät myös siksi, että niiden pääsisäänkäynti sijaitsee mielenosoittajien puolijoukkueteltan vieressä. Lisäksi Kaivokadun päässä oleva teltta ja muut mielenosoittajien rakennelmat pakottavat jalankulkijat pyörätielle jo valmiiksi ahtaassa paikassa. 

Kokonaan oma lukunsa on pitkäaikainen leiriytyminen kaupungin keskustassa. Helsinki pidetään perinteisesti siistinä. Niinpä leiriytyminen Rautatientorilla aiheuttaa kaupungille lisää siivouskustannuksia. Paljon vakavampi kysymys on se, mitä tapahtuu, ellei toimintaan puututa. Onko meillä pian kokonainen telttaleiri tai useampikin sellainen Helsingin keskustassa?

En ota kantaa siihen, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, enkä tuomitse mielenosoituksia, koska niihin on Suomessa ihmisillä oikeus. Sen sijaan käännän katseeni Pekka Sauriin, joka vastaa muun muassa kaupungin torialueita hallitsevan Rakennusviraston toiminnasta. Poliisikaan ei voi asiassa toimia ilman kaupungin nimenomaista pyyntöä. Tässä on kyse siitä, millaisen Helsingin vihreät haluavat Saurin johdolla meille tarjota.

Itse näkisin, että kaupungin pitäisi asettaa alueidensa käytölle selkeät raamit, joilla mielenosoituksista aiheutuvia haittoja voitaisiin kohtuullistaa. Alueiden käyttöä mielenosoituksiin voisi rajata ajallisesti ja mielenosoitusvälineistö, kuten teltat voisi poistattaa yön ajaksi.

Kirjoitan blogini Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan jäsenenä, kaupunginvaltuuston varajäsenenä ja kunnallisvaaliehdokkaana, en poliisina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Huolen tästä asiasta voi kirjoittaa myös suoraan sähköpostilla apulaiskaupunginjohtajallemme Pekka Saurille pekka.sauri@hel.fi
Laitoin itse juuri hänelle sähköpostia ja laitoin siihen otteen tästä blogikirjoituksesta sekä liitteeksi tämän blogikirjoituksen.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Hei!

Sain Pekka Saurilta viestin laittamaani sähköpostiin, jossa hän kertoo välittävänsä palautteen kaupungin turvayksikölle, joka vastaa yhteydenpidosta poliisin kanssa.

Heli Joensuu

Hei Dennis!

Ehdottamasi toimenpiteet olisivat lainvastaisia, joten Helsinki tuskin voinee ryhtyä kyseisiin toimenpiteisiin, halusi tai ei.

Ja miksi haluaisikaan? Elävä kaupunki tarvitsee tämänkaltaisia kaupunkikuvaa elävöittäviä tapahtumia.

Rautatieaseman ympäristö on levoton yöaikaan mielenosoituksista riippumatta, koska alueella sijaitsee useita baareja, joista humalaiset ihmiset poistuvat yöksi kotiin ja osa heistä odottaa bussia tai taksia kyseisillä tienoilla. Joillain humalaisilla suomalaisilla on tapana rähistä keskenään, esim. nakkikioskilla. Valitettavasti.

Mielenosoittajat pyrkivät käsittääkseni itse kuskaamaan roskansa pois - tosin asiaa voi olla hankalaa valvoa, koska mielenosoituksille tyypillisesti mielenosoitukseen liittyy satunnaisia ihmisiä ja satunnaisia ihmisiä myös palaa siitä koteihinsa.

Kivaa hiihtolomaa sinulle Dennis!

Käyttäjän ArtoLuukkainen-keskustelu kuva
Arto Luukkainen

Heli Joensuu kirjoitti:

"Ehdottamasi toimenpiteet olisivat lainvastaisia, joten Helsinki tuskin voinee ryhtyä kyseisiin toimenpiteisiin, halusi tai ei."

Ei kai ole lainvastaista poistaa leiri, jos maanomistaja niin haluaa. Ei sillä ole merkitystä, osoitetaanko leirillä jotain mieltä. Eihän se niin voi mennä, että kuka tahansa voisi perustaa telttakylän vaikka Esplanadin puistoon kunhan levittäisi plakaatin "Vastustamme sotia!" tai jonkin vastaavan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"En ota kantaa siihen, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, enkä tuomitse mielenosoituksia, koska niihin on Suomessa ihmisillä oikeus."

Suomi ensin -mielenosoittajat ovat tähän mennessä (omien videoidensa perusteella) pahoinpidelleet useampaa ihmistä näiden leiriensä ympäristössä. Eikö poliisilla olisi perusteita edes tällaisen perusteella puuttua puuhasteluun?

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

En ota tähän keskusteluun kantaa poliisina vaan kunnallispoliitikkona.

Käyttäjän ArtoLuukkainen-keskustelu kuva
Arto Luukkainen

"pahoinpidelleet useampaa ihmistä näiden leiriensä ympäristössä"

Ville, olen katsonut samat videot luulisin, eikä niillä videoilla ole ollut tuollaisia pahoinpitelyjä. Näemmä jotkut vasemmistohuligaanit ovat yrittäneet hyökätä heidän leiriinsä ja huligaanien poistaminen on vaatinut toimenpiteitä. En ymmärrä sitä, miksi vasemmistolaiset valitsevat useimmiten väkivallan eikä keskustelun, kun joku esittää mielenosoituksessa ei-vasemmistolaisen mielipiteen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Järjestysmiesten" toiminta on näyttänyt seuraavalta:

- tönitään ihmisiä poispäin mielenosoituksesta (jos näiden mielipide / ulkonäkö ei miellytä)

- töniminen jatkuu kauas mielenosoituksen "rajatun alueen" ulkopuolelle

- töniminen päättyy joko siihen että uhri pääsee pakoon tai sitten tähän käydään kiinni ja niputetaan maahan.

Käyttäjän ArtoLuukkainen-keskustelu kuva
Arto Luukkainen Vastaus kommenttiin #12

Sinä kirjoitit "pahoinpidelleet useampaa ihmistä näiden leiriensä ympäristössä".

Toki arvasin, mitä kohtausta tarkoitit. Siinä kohtauksessa töniminen meni varmaan liian pitkälle, mutta ota huomioon, että anarkistien jatkuvat hyökkäilyt ovat arkipäivää näissä tilaisuuksissa. Minä en liity mitenkään näihin mielenosoituksiin, mutta yksi anarkisti (kommmunisti) töni minua Kiasman edessä keskustellessani irakilaisten kanssa ja lopulta hän varasti minulta pipon.

Se "niputtaminen maahan" oli mitä todennäköisimmin aiheellista. Sen näki niputetun habituksesta.

Eli eivät ne ole olleet mitään satunnaisia ohikulkijoita vaan häiriköitä ja jopa väkivaltaisia häiriköitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Poliisi on ilmeisen voimaton, koska tämä blogi on tulkittava avunhuudoksi?

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

En ota tähän keskusteluun kantaa poliisina vaan kunnallispoliitikkona. Pyytäisin kaupungilta linjauksia, miten pitkään sen maita saa käyttää mielenosoitukseen joka on selkeästi leiri tai sen tyyppinen. Mielestäni kaupungin tulisi asettaa rajat, miten pitkään ja millä tavalla, esim. Teltat, mieltä voi osoittaa. Onko meillä kohta siellä esim. 15 telttaa 24/7 eri asioista osoittamassa mieltään. Minun mielestäni se ei kuulosta hyvältä. Mielenosoitukset ovat tietyst hyviä ja toivottavia, tosin niiden lieveilmiöt pitäisi suhteuttaa kaupunkilaisten elämiseen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

OK, ymmärrän.
Ja kun poliisi antaa mielenosoitukselle luvan, sen kesto pitäisi määritellä. Eivät ne voi olla mitään ikuisuusprojekteja.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #9

Ei poliisi mitään lupia mielenosoituksille anna, se ottaa vastaan ilmoituksen sellaisesta ja mahdollisesti keskustelee järjestelyistä. Mitään lupia mielenosoitukseen ei tarvita.

Heli Joensuu

Kaupungin maat ovat julkista, eivät yksityistä tilaa. Mielenosoituksia julkisessa tilassa, kuten torilla, ei voi lähtökohtaisesti rajoittaa. Mielenosoituksessa saa käyttää tilapäistä rakennelmaa, kuten telttaa. Poliisin vaatimukset telttojen käytön rajoittamisesta (joita on itse asiassa noudatettu), ovat lainvastaisia. Poliisina sinun, Dennis, luulisi tuntevan lain paremmin. Poliitikkona ihmisellä voi toki olla mitä villeimpiä mielipiteitä, mutta silloin ei ehkä kannattaisi tuoda esiin asemaansa poliisina, kuten täällä Uuden Suomen esittelytekstissäsi teet.

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein Vastaus kommenttiin #16

Heli, kuten kommentistasi selviää ymmärsit hyvin, että kolumni oli kirjoitettu yksityishenkilönä eikä poliisina. Mielenosoituksia määrittelevä lainsäädäntö löytyy Kokoontumislaista ja siellä on kerrottu millä perustein maanomistaja voi rajoittaa maankäyttöä mielenosoitukseen ja milläperustein poliisi (8 ja 9 pykälät). Lain soveltaminen vaatii paljon tulkintaa. Mitä tulee mielipiteisiini niin en ottanut enkä tule ottamaan kantaa mielenosoitusten sisältöön, se on tälläkertaa ne mitkä siellä on, mutta tulevaisuudessa voi olla ihan mitä muuta tahansa. Mitä jos joka puistoihin ilmestyy telttoja, joissa aikaansa viettävä kertoo osoittavansa mieltä jostain asiasta. Minä en näe viihtyisänä sellaista Helsinkiä. Sen takia pyysin kaupungilta toimenpiteitä pelisääntöjen tarkastamiseksi.

Käyttäjän TumppiVaronen kuva
Tuomo Valokainen

Kun katsoo Euroopan kaupunkeja, on niissä slummeja, pahvilaatikko virityksiä. Esim Ateenassa asutaan kaduilla aivan muista syistä kuin että pakolaiset olisivat kadulla jonkun asian puolesta. Pahvilaattikkokansa ei osoita mieltään, vaan joutuvat asumaan näin. Ei mene kauaakaan kun maassamme asutaan hökkeleissä, mikäli asuminen kallistuu ja työttömyys pahenee. Meillä ei onneksi ole sotatilaa, jota kansat pakenevat edelleen. Helsingissä voi nähdä murto-osan pakolaisista, sillä sotiviin maihin ei näköjään saada rauhaa.
Mitä tulee vasureiden ja oikeisto vääntöihin, sitä samaa on politiikassakin, mutta esim eduskunnassa ja valtuustosalissa on lupa fittuilla päin naamaa, kunhan ei käy kiinni toiseen edustajaan tai valtuutettuun. Se on huonoa, kun pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Mielenosoitus hiipuu kyllä...Mutta syytä olisi meilläkin herätä...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kun katsoo Euroopan kaupunkeja, on niissä slummeja, pahvilaatikko virityksiä.

Ollaksemme "eurooppalaisia", tarvitsemme siis irtolaisleirin valtakunnan pääpaikalle.

Jarkko Puustinen

Jos tätä laittomasti maassa olevien leiri touhuja ei lopeteta voimatoimin, tulee kesästä kuten esim. Ranskassa: http://nteb-mudflowermedia.netdna-ssl.com/wp-conte... Jos nämä hyysärit käyttäisivät yhtä tehokkaasti energiansa, vaikkapa leipäjonoissa olevien auttamiseen = olisi siitä PALJON enemmän hyötyä YHTEISKUNNALLE kuin nykyinen hyysäys. Joka ei tuota kuin lisälaskua valtiolle ja veronmaksajille.. Se miksi omia ei auteta yhtä tarmokkaasti, taitaa johtua siitä koska niistä ei saa "pisteitä"..... Ps. Suomi Ensin on kannattajakorttien keräämiseen tarkoitettu isänmaan puolesta oleva vaaliteltta, eikä siellä nukuta toisin kuin toisessa joka on täys leiri..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos tämä Suomi ensin -porukka käyttäisi energiansa vaikkapa leipäjonoissa olevien auttamiseen eikä kannattajakorttien keräämiseen, olisi heistäkin jotain hyötyä yhteiskunnalle.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jep. Mielenosoitusten hajottaminen voimatoimin on ensimmäisiä merkkejä kun yhteiskunta alkaa luisua fasismin suuntaan.

Onneksi meillä ollaan vielä demokratiassa ja mielenosoitusoikeus tunnustetaan kuuluvan jakamattomasti kaikille, jotka ovat esim viranomaisten päätöksiin tyytymättömiä.

Ja niitä meidän omia avuntarvitsijoita ovat pääsääntöisesti auttamassa ihan samat 'hyysääjät'. Ne, joille toisten huomioiminen tuntuu olevan täysin mahdotonta, eivät auta maahanmuuttajia, mutta ei heitä leipäjonojen avustajinakaan näe.

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Mutta mietitäänpä niinpäin, että suomalaiset vaikkapa asunnottomat päättäisivät kokoontua ja leiriytyä keskustaan tai mihin tahansa muualle. Varmasti olisi poliisi heti viemässä heidät pois. Eikö?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Juuri niin. Koska leiriytyminen ja mielenosoittaminen ovat kaksi eri asiaa. Jollei noissa mielenosoituksissa ole poliisi käynyt sanomassa, että nukkuminen ei ole ok, niin se ei ole tehnyt työtään.

Ja käsittääkseni ainakin Suomi Ensin väen puolella on käynyt sanomassa kun siellä nukuttiin teltoissa. Sitä De Witt tietysti piti järjettömänä ja lainvastaisena.

Mia Fortelius

En viitsi/halua lukea aikaisempia kommentteja, ainostaan kertoa omani. Olisin kvitellut ja jopa uskonut, että kaikki ihmiset (ja varsinkin juutalaiset) olisivat oppineet siit mitä 1930-luvulla tapahtui Saksassa. Ihan sama prosessi on menossa meillä nyt Suomessa ja muuallakin Euroopassa. Muistalkaa..

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

Moi Mia. Vastaan tähän kunnallispoliitikkona en poliisina, jonka varmasti tiesitkin.
Olet joko lukenut kolumnin huolimattomasti tai sitten olen esittänyt asiani epäselvästi. Minä en ota mitään kantaa mielenosoitusten sisältöön vaan toivoisin kaupungilta pelisääntöjä mikä katsotaan mielensosoitukseksi ja mikä leiriintymiseksi. Jos nyt hyväksytään tämäkaltainen mielenosoittaminen niin sama koskee sitten kaikkia muitakin mielenosoituksia oli aihe mikä tahansa laki on kaikille sama sisällöstä välittämättä Ymmärrän hyvin, että esim. Nyt käynnissä oleva mielenosoitus saattaa olla lähellä sydäntäsi, mutta sitten kun tulee mielenosoitus joka on aivan toiselta laidalta niin sitten sinun täytyy hyväksyä myös että se on leireineen samoilla paikoilla samoilla pelisäännöillä viikko tolkulla, mahdollisesti pitempäänkin. Oletko valmis hyväksymään sen? Minun mielestäni mielenosoitukset ovat tietysti hyviä, yhteiskunnan varaventtiilinä, joka on yksi keino saada asiansa kuuluviin, mutta pitääkö niiden kestää 24/7 ? Kamat kasaan välillä ja aamulla uudestaan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä tulee mielenosoituksen kestoon, Kokoontumislaki edellyttää poliisille tehtävää ilmoitusta. Lain 8 § säätää Ilmoituksen sisällöstä:

Yleistä kokousta koskevan ilmoituksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

1) kokouksen järjestäjä;

2) kokouksen tarkoitus;

3) kokouspaikka tai kulkueen reitti;

4) kokouksen alkamisaika ja arvioitu päättymisaika;

5) järjestäjän asettamat järjestyksenvalvojat; sekä

6) kokouksessa käytettävät rakennelmat ja muut erityisvälineet.

Kokouksen järjestäjän on lisäksi nimettävä ilmoituksessa yhteydenpitoa varten henkilö, jonka on oltava poliisin tavoitettavissa kokouksen järjestämistä koskevissa asioissa (yhteyshenkilö).

* * *

Mitä puheena olevista mielenosoituksista on ilmoitettu poliisille, erityisesti kohdasta 4) ?

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein Vastaus kommenttiin #29

Hannu, minä en tiedä. Kirjoitan ja esiinyn blogissani kunnallispoliitikkona en poliisina. Sinun pitäisi kysyä asiaa Helsingin poliisilta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #30

Voisitko vähän jeesata, kun sinulla kuitenkin on kontakteja siellä?

Heli Joensuu

Hei Mirja!

Jos suomalaiset asunnottomat haluavat viettää aikaansa Rautatientorilla, niin heillä on siihen täysi oikeus. Ei poliisi voi sieltä "viedä heitä pois". Rautatientori on julksita tilaa, jossa kenellä tahansa suomalaisella tai ulkomaalaisella on oikeus oleskella ja halutessaan myös kokoontua sinne.

Mikäli kyseessä on julkinen kokous, riittää, että kokouksen järjestäjä ilmoittaa siitä poliisille kuusi tuntia ennen.

Mikäli kyseessä on yksityinen kokous, esim. baarista poistuva kaveriporukka odottelee bussia Rautatientorilla, tällaisen kokouksen voi järjestää ilman, että siitä tarvitsee etukäteen ilmoittaa poliisille.

Mia Fortelius

Ihan pieni selvennös: Kukaan ei asu tai edes nuku tuolla mielenosoituspaikalla. Se on mielenosoitus, ei mikään leiri.

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

Moi Mia, Esiinnyn tässä kunnallispoliitikkona, en poliisina.

Minun mielestäni ei ole ratkaisevaa nukutaanko siellä, ollaanko horroksessa vai mitä teltan sisällä ja ulkopuolella tehdään. Koskee kaikkia leirejä. Mielenosoitus kuten useista kuvista näkyy on leirin näköinen ja oloinen ja omasta mielestäni se ei ole sopiva Helsingin keskustaan pitkäaikaisiksi toiminnaksi. Muutenhan ajatukseni ovatkin tulleet esille melko hyvin jo aikaisemmissa kommenteissani.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Minkä lain tai muun oikeusnormin nojalla toimivalta asiassa kuuluu nimen omaan apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille?

Käyttäjän DennisPasterstein kuva
Dennis Pasterstein

Pekka Sauri vastaa apulaiskaupunginjohtajana Rakennusviraston toiminnasta, joka vastaa Helsingin torialueista, kaduista ja puistoista.

Toimituksen poiminnat